2 Mart 2013 Cumartesi

BJK İnönü Stadyum'unda Son Derbi; "Fenerbahçe Maçı"

Hey gidi hey neler görüldü, neler yaşandı İstanbul Beşiktaş İnönü Stadyum'unda, hatta bizler bile şu kısacık ömrümüzde yaşadıklarımızı anlatsak sayfalara sığdıramayız. Yıkıldı yıkılacak derken artık sona gelindiği sinyalini geçen haftaki mali kongrede açıklanan proje ve yıkım takvimi ile öğrenmiş oluyorduk böylece bu maç daha da anlamlı oluyordu.

Türk futboluna büyük hizmetler vermiş, ev sahipliği yapmış stadyumumuza sezon sonunda veda ediyoruz. Meşhur kapalısından, beleştepesine üstü açık eski açığından manzaralı yeni açığına her köşesinde unutulmayacak anılarımız var. Hele ki 3 katlı yeni açıktan boğazı seyretme keyfi ise tabikii kelimeler ile tarif edilemez.  Yazın sıcakta, kışın soğukta karda yağmurda çamurda, açılışlarda şampiyonluk maçlarında maç öncesi maç sonrası haftaiçi hepsinin yeri ve keyfi farklıydı.

İnönü Stadyumu, 27 Kasım 1947'de Beşiktaş ile İsveç'in AIK Solna takımı arasında oynanan maçla açıldı. Bu stadyumdaki ilk golü de o zamanlar Beşiktaş’ın futbolcusu olan efsane başkanımız Süleyman Seba atmıştır. İlk maç 3-2 Beşiktaş'ımızın mağlubiyeti ile bitmiştir. 

Benim BJK İnönü Stadyum'u ile ilk tanışmam ise 1984-85 sezonunda Zonguldakspor ile oynadığımız fakat skorunu hatırlamadığım  bir lig maçıydı. BJK İnönü Stadyumu'ndaki ilk Fenerbahçe derbi maçım ise daha dünmüş gibi hatırladığım 11 Nisan 1992 tarihinde oynanan Zeki'nin golü ile 1-0 kazandığımız karşılaşmaydı. İlk Fenerbahçe derbimin Kadıköy deplasmanında olması ise hala beni üzer... :) 

80'lerde kapalı tribün için verilen mücadele, sabahlamalar stadyumun çevresindeki arazilerde yaşanan kavgalar..

Umarım son Fenerbahçe derbisini kazanarak şuanki stadyumumuza veda ederiz ve aynı yere yapılacak yeni stadyumumuzda da nice zaferler kazanmaya devam ederiz. Gelenin gideni aratmayacağı bir stadyumda Fenerbahçe maç yazıları anlatmak dileğiyle, elveda 3 katlı yeni açık, sosyete numaralı, vefakar eski açık ve muhteşem kapalı tribünler sana da elveda beleştepe....


Beşiktaş İnönü Stadyum tarihçesi:
http://tr.wikipedia.org/wiki/BJK_%C4%B0n%C3%B6n%C3%BC_Stadyumu

Sayfamızda paylaştığımız BJK İnönü Stadyum'u fotoğraflarımız:
 http://academybjk.com/stadyum1.html

Fenerbahçe ile oynadığımız maçların listesi:
http://www.turkfutbolu.net/fenerbahce/fbbjkmac.htm

Hiç yorum yok: