28 Mart 2012 Çarşamba

Son Barikat "BJK İnönü Stadyumu"


Şeref Stadı; Çırağan Caddesi üzerinde bulunmuş, bugün yerinde Çırağan-Kempinski Oteli bulunan eski stadımız. 1947'de İnönü Stadyumu açılana kadar pek çok lig maçı ve yabancı maçlar oynandı. 1947'den sonra Beşiktaş kulübünün antreman sahası olarak kullanılan stadda amatör küme maçları da oynandı.1987'de Çırağan Sarayı'nın otele dönüştürülmesi kararlaştırılınca stadyum Beşiktaş JK'dan geri alındı; böylece Şeref Stadı tarihe karışırken yerine Çırağan-Kempinski Oteli inşa edildi.

İnönü Stadyumu; İstanbul Boğazı kıyısında, Beşiktaş ile Kabataş semtleri arasında yer alır. Stad 2004 yılında yenilenerek, maksimum kapasitesi 32,086'ya çıkmıştır. The Times'ın yaptığı dünya'nın en iyi 10 stadı sıralamasında İnönü Stadyumu dördüncü sırada yer aldı.
İnönü Stadyumu, 27 Kasım 1947'de Beşiktaş ile İsveç'in AIK Solna takımı arasında oynanan maçla açıldı. Bu stadyumdaki ilk golü de o zamanlar Beşiktaş’ın futbolcusu olan Süleyman Seba atmıştır.

1998 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile BJK arasında imzalan sözleşme ile 49 yıllığına kiralanmış ve adı Beşiktaş İnönü Stadı olarak değiştirilmiştir. Bu sözleşmeyle BJK İnönü Stadyumu ile ilgili tasarruflarda bulunmaya sadece Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği’nin yetkili olduğu hukuken tescil edilmiştir.

Gelinen son nokta; yıllar geçer stadyumlar gider yerine lüks oteller gelir. Fotoğrafa bakıyorum İnönü Stadyumu'nun etrafı yeşillik iken yabancı lüks otellerle çevrilmiş durumda. Fulya tesislerimiz, Akaretler,Beşiktaş sahilindeki otel inşaatı... Sanırım sıra geldi son barikata !

Hiç yorum yok: