3 Ocak 2013 Perşembe

"Casual Style" Hakkında Bir Yazı


Casual Style, İngiltere'de 70'li yıllarda "firm" ismi altında organize olmaya başlayan holiganların getirdiği bir giyiniş stilidir. Başta İngiltere ve tüm Avrupa'da maça giden gençler arasında 80'lerde popüler olmuş ve kavga etmek isteyen her holigan bu şekilde giyinmeye başlamıştır.

Maça giden normal taraftarlar tuttukları takımların renklerinde o zamanın el örmesi yün atkılarını, berelerini takarlarken, kavga peşinde koşan gençler gayet spor ve sıradan renklerdeki gündelik kıyafetleri ve atkısız beresiz şekilde buluşup maçlara gidiyorlardı. Böyle giyinmelerindeki esas amaç; polise yakalanmamak, fark edilmemek ve hatta rakipleri de şaşırtabilmek için bu yolu tercih etmişlerdi. Sonradan hem moda oldu hemde rakiple mevzu yapana kadar polise yakalanılmıyordu.Polisler şüphelenip durdursa bile, suçüstü yapamadıkları zamanlar çeşitli bahanelerle pişkince sıvışabilme rahatlığı en büyük avantajıydı. 


Casual Style denen bu giyim tarzında, spor ayakkabı olmazsa olmazların başında gelir. Genellikle beyaz rengi tercih etmişlerdir. Bunda en büyük etken ozamanın spor ayakkabılarında renk çeşitliliğinin pek fazla olmaması olabilir. En büyük avantajı yormaz, rahattır. Genelde üstüne blue jean denen kot pantalonlar tercih edilir. Mevsime göre kapişonlu sweet shirtler,montlar. 

Genellikle satın alarak veya çalarak giydikleri bu kıyafetlerin markalarını sayarak reklam yapmak istemiyorum fakat modayı yakından takip etmişler ve hemen hemen aynı ürünleri kullanmışlardır.

Bilhassa İngilizler eşorfman takımlarına ilgi göstermişler ve hatta kot üstüne giyseler bile eşorfman üstlerini kullanmışlardır. Şapka kültürü günümüzde bile devam etmektedir. İngiltere veya Balkanlarda güneşin az olmasındanmıdır bilemiyorum ama diğerlerinin aksine İtalyanlar güneş gözlüklerine önem verirler. Günümüzde eskisi gibi kavga hadiseleri pek yaşanmasa da deplasman yapan taraftarlar önlem amaçlı olarak bizim tabirimizle sivil yabancı ultraların tabiri ile casual yani günlük spor ve rahat kıyafetleri tribün kovalamaya devam etmektedirler. 

Lazio'luların geçen sezon UEFA maçı olan Atletico Madrid deplasmanında stadyuma doğru giderlerken çekilmiş olan bu fotoğraf ve video sanırım Causal Style'a hem en güzel örnektir hem de bu kültürün devam ettiğini göstermektedir.
 http://www.youtube.com/watch?v=QugIX0VDrg0




5 yorum:

Erdoğan dedi ki...

yazı güzel olmuş kardeş eline sağlık ama maça giderken elbette casual style giyinecek insanlar.takım elbiseyle mi gidecekler maça :)

AcıbadeM dedi ki...

Forma ve tuttuğu takım renklerinden uzak manasında kullanılmış bu tasvir, sanırım yanlış anlamışsın.

AcademY dedi ki...

Yorumun için teşekkür ederim,AcıbadeM'in dediği gibi Casual giyim tarzı; maçlara giden sıradan taraftarların tuttukları takımlarının renklerinde forma,kaşkol,bere vs giymelerinin aksine Ultra'ların kimliklerini belli etmemek adına belirleyici hiçbir renk ürün kullanmadan hem zaman içinde hem de bölgelere göre tarz değiştiren sadece kavga etmek isteyen grupların benimsediği bir giyiniş tarzı için kullanılan tasvirdir.

Bilhassa biz Beşiktaş'lılar günlük yaşamımızda bile siyah-beyaz Kartal Yuvası ürünleri kullanıyoruz. :)

Erdoğan dedi ki...

doğru söylüyorsunuz arkadaşlar.ben işin içine biraz espri katayım istedim.sonuç olarak hepimizin ortak paydası Beşiktaş :)

AcademY dedi ki...

:)) Siyah takım, beyaz gömlek hatta siyah-beyaz çizgili kravatlar ile maça gelen bizler olduğu sürece takım elbise de casual olamıyor..