1 Şubat 2010 Pazartesi

Eskiden Bir Vapurumuz Vardı


Eskiden bir vapurumuz vardı rengi siyah beyaz olan. Öyle ahım şahım değildi koltukları, içinde lüks denecek aksesuarlarıda yoktu. Bizim derdimiz lüks olsaydı zaten sarı lacivert veya sarı kırmızı olanlarını tercih ederdik. Bizim sevgimiz siyah beyazın kendine has kokusu, yapısı ve bilhassa mil yaptığı güzargahıydı. Duruşu vardı, mütevaziydi. Bozuldumu biz yolcular ilgilenirdik. İçimizdekiler tamir ederdi, emek verilirdi. Genetiği değiştirilmemiş meyve sebze gibiydi. Diğerleri gibi süslü püslü değildi.Onunlayken ayaklarımız yerden kesilirdi tadı bambaşkaydı o duygunun, yaşanılanların.

Vapurun kaptanı değişti 2000 senesinde.. Eski kaptan yaşlandı diyerek homurdandık, genç kaptan istedik. Ağzı laf yapan geç kaptan bünyeyi bozmaya başlamıştı.. Önce koltukları değiştirdi sonra güzergahı değiştirmeye kalktı.. Meğersem kişisel planları varmış. Bizim vapuru kullanarak kendine yer açtı. 1-2 yolcu kendisine hakaret ediyor bahanesiyle kaçarcasına gitti, nede olsa vizyonu için süresi dolmuştu.


Yerine şimdiki kaptan geldi. İlk başlarda çok seviniyordum. Eski güzergah eski koltuklar..Uzun sürmedi. Bu kaptan kendi bildiğini okumaya başladı, belkide diğer vapurların kaptanlarının sözünü dinliyordu akşam yemeklerinde tavsiyeler alıyordu. Önce dedi ki siz sayın yolcular için koltukların kılıfını değiştiricem değiştirdi ama daha biz ne olduğunu anlamadan onları attı yeni koltuklar aldı , aldı ama aldığı koltuklar eskisenden de beterdi. Devamlı koltukları değiştirdi. Ya rengi tutmadı, ye cinsi, ya şekli amaç zaten anlayan için belliydi. Bizim bilet paralarımızla bu masraflar karşılanamazdı. Reklamlar aldı,sponsorluklar geldi. Vapurun bölümlerine sponsor ismi eklendi. Kaliteli mazot dedi gitti anteplerden kendi tanıdığından mazot aldı. Ama mazot deposundaki deliği tamir ettirmedi. Devamlı vapuru boyattı. cilaladı. Bunun üstünü açalım dedi hiç gereği yokken sonuç mu? Şimdi ne üstü açılıyor güneşli zamanlarda, ne de yağmur yağdığında eskisi gibi içersi kuru kalıyor.. Ben buna turbo motor takarım dedi, bi dünya masraf yapıldı ama yeni motor eskisinden fazla tekliyor. Homurdanmaya başlayan yolculara kendinize gelin bunların hepsini cebimden verdim istemiyorsanız paramı geri verin diyerek tehdit etti. Eskisinden kötü bir vapur var elimizde ve birde kaptana borçlandık. Kısacası artık vapur onun oldu. Güzergah deseniz sarı lacivert-sarı kırmızının aynısı, kendine has ne kokusu nede yapısı kaldı. Halbuki bizim amacımız bu vapur ile bir yere gitmek değildi öyle olsaydı zaten diğer renklilere binerdik. Şimdi onlarla aynı güzergahdayız fakat onlar gibi hızlıda değiliz, vapurumuz onlarınden çok çok geride.


Kaptanın değişme ihtimali vardı. Ama gördük ki yolcular memnun. Şuanda sadece rengi ve adı aynı belli mi olur yakında ona da ekleme yaparlarsa kimse şaşırmasın..

Hiç yorum yok: