23 Ocak 2012 Pazartesi

Türkiye'deki Spor Salonları ve Beşiktaş Basketbol

İnönü Stadyumu izin sorunu yüzünden yıkılamıyor, yenisi yapılamıyor rakipler almış başını gidiyor diyenlere, "kapalı spor salonlarında durum nasıldır?" diye bir hatırlatma yapmakta fayda var. Günü kurtarma ve günlük reklam amaçlı transfler üzerine kurulu bir sistemde Kadın Basketbol takımımız küme düştü düşecek durumda iken, Erkek takımımız ise Avrupa kupası mücadelesinde ve Türkiye liginde adeta "öylesine" maçlar oynuyor. Anadolu Efes, Fb Ülker, Gs M.P.'in Euroleague'de mücadele etmesi ve maçlarını oynadıkları salonları gördükçe hem kızıyor hemde üzülüyorum. Sponsorsa bizimde sponsorumuz var. Peki aradaki uçurum niye?

Maçlarımızı oynadığımız 3.200 koltuk kapasiteli Akatlar Spor Salonu, fotoğraflara bakıldığında fena değil gibi durmasına rağmen, yeni yapılan spor salonlarının yanında vasat kalıyor. Hele ki konumu şehrin merkezi semtlerinden biri olan Etiler'e yakında olsa, malesef ulaşım sorunu (servis kaldırmak taşıma suyuyla değirmen dönmez misali) ve takımlarımızın istikrarsız performanslarından dolayı malesef doluluk oranı çok düşük.

Sinan Erdem Spor Salonu; 16.500 koltuk kapasiteli yeni bir salon, ulaşım bakımından çok iyi olmasa da Akatlar Spor Salonu'na göre hem araba ile gelenlere hemde toplu taşıma hattı bakımından daha rahat. Euroleague'in gediklisi Anadolu Efes ve arada sırada diğer takımlara da ev sahipliği yapıyor. Bu sene Euroleague 4'lü finali bu salonda oynanacak.

Fenerbahçe Ülker Arena; henüz hizmete girmedi fakat fotoğrafları görünce sadece Fenerbahçe'lileri değil beni bile heyecanlandırdı. 13.800 koltuk kapasiteli olacak olan salonun mimarisi NBA maçlarında gördüğümüz salonlara benziyor. Taraftar-tribün yapılırmı bilemiyorum ama seyir açısından çok keyifli bir salon olacak gibi duruyor.

Abdi İpekçi Spor Salonu; ulaşım bakımından ve etrafının ıssız oluşundan dolayı konumunu pek sevmesemde bu salonu düşününce, aklıma Efes Pilsen'in muhteşem 5'lisi ile Avrupa Kupalarında elde ettikleri başarılar ve dolu tribünler geliyor. Şuanda Galatasaray takımına ev sahipliği yapan eski fakat bir okadar da rakibi baskı altına alabilme özelliği ile sanırım büyük ve yeni salonlar arasında ilk sırada yer alıyor. 12.500 koltuk kapasiteli, dolduğu zaman ise görüntüsü muhteşem.

Ankara Spor Salonu 13.000 kişilik olup.....İzmir Halkapınar S.Salonu 10.000 kişilik
Bu salonlara ayak basarak henüz maç izleme şansım olmadı fakat mimari açıdan farklı olduğu için hoşuma gidiyor diyebilirim. Keşke hem zirveye oynayan hemde tribünleri doldurabilen ev sahibi seyircili takımlar maçları olsaydı.

Karşıyaka Arena Spor Salonu; basketbolu çok seven ve Türkiye'de sayılı camialar arasında bulunan Karşıyaka semtine yapılmış 6.500 koltuk kapasiteli bu salonun deplasman takımını baskı altına alması adına güzel fakat mimari açıdan bana kalırsa vasat.

Kayseri Kadir Has Spor Salonu; Türkiye'mizde düzenlenen son Dünya Kupası şampiyonasında hizmete açılmış yeni salonlarımızdan ve 7.200 koltuk kapasiteli olup mimari özelliği ise yeni yapılan endüstriyel stadyum-spor salonu görüntüsünde. Seyir zevki yüksek olması için alt katın büyük bir bakıma bilet fiyatlarıda en yüksek olan bölüm, üst katın ise daha küçük tutulduğu bunun yanında katları ayıran orta kısımda da locaların bulunduğu tribünler. Mimari açıdan artık yeni yapılan salonlarda bu tür tribünler klasikleşiyor.

Trabzon Pelitli Spor Salonu; haftasonu gerçekleşen All Star 2012 organizasyonunda gördüğüm ve mimari özelliği ile artık yeni salonların klasikleşen tribünlerine başka bir örnek olan 7.500 koltuk kapasiteli salon.

Hiç yorum yok: